DEN HAAG – Op vrijdag 30 oktober dropt MS.ABA haar lang verwachte EP ‘Rooted’. Een introductie van een vernieuwde African Roots Music met een boodschap die de luisteraars meeneemt naar haar Ghanese roots. Op donderdag 12 november volgt de ‘Rooted’ virtuele concert in het Paard te Den Haag.    

MS.ABA, ook wel bekend als Augustina Austin, is een bekend gezicht binnen de Ghanese gemeenschap in Nederland als verbinder, ondernemer, radiopresentatrice en zangeres. Als presentatrice heeft zij o.a. op podia gestaan, zoals The Hague African Festival, UIT Nach Den Haag en New Skool Rules. Door Hague Talks is zij in 2019 als spreker gekenmerkt als invloedrijke jonge Afrikaanse vrouw. Daarnaast is zij wekelijks te horen op HiRadio met het programma Africa on Focus, waar zij professionals van Afrikaanse afkomst over de hele wereld met elkaar verbindt. Gedurende alle gevarieerde taken die de zangeres op zich heeft genomen, is muziek altijd de rode draad geweest.

MS.ABA is geboren en getogen in Delft en begon in haar tienerjaren in de kerk met het maken van muziek in bandformatie. Zij groeide op in een huis waar de Ghanese cultuur altijd leeft. Daarnaast schiet haar familie de muzikale talent en smaak niet te kort. Haar vader behoorde tot de organisatie van het voormalige African Festival in Delft. Hierdoor groeide zij voornamelijk op met livemuziek. In 2011 besloot zij haar eigen pad in te slaan, waarna zij in 2012 werd gesignaleerd door Epitome Entertainment (een in Rotterdam gevestigde talentenontwikkelingsorganisatie) en genomineerd werd voor Music Matters. Hoewel de competitie geen winnende plek heeft opgeleverd, wist MS.ABA zeker dat het professioneel beoefenen van muziek bij haar hoorde. Hier begon haar missie om de wereld te veroveren met een eigen sound: een samensmelting van West-Afrikaanse klanken in combinatie met R&B/Soul in een jasje van gospelmuziek. Vernieuwde African Roots Music gezongen in Twi, Engels en Pidgin Engels.

MS.ABA Zuiderparktheater
MS.ABA presenteert bij The Hague African Festival 2019 in Den Haag

Virtueel is alles mogelijk

Rooted is als project geheel uitgeschreven door MS.ABA. Het idee om vanuit haar groei een muzikaal verhaal te schrijven is in 2017 ontstaan toen zij een sessie bijwoonde in het centrum van Den Haag met legendarische Highlife gitarist ‘Kyekyeku.’ Daar ontstond de drang om een verbinding te leggen tussen haar Ghanese roots en de klanken waarmee zij in Nederland is opgegroeid.

Voor werk en muziek gerelateerde opdrachten reist MS.ABA regelmatig naar Ghana. Door de huidige omstandigheden omtrent de COVID-19 pandemie is dit helaas beperkt gebleven. Ondanks alles heeft de talentvolle zangeres andere creatieve manieren bedacht om alsnog haar werk te kunnen blijven doen. Haar radioprogramma wordt vanuit huis uitgezonden en hier stroomden er meer creatieve contacten met Afrikaanse artiesten uit dan verwacht. Nog meer reden om alsnog haar project te verwezenlijken.

Nieuwe African Roots Music

MS.ABA’s aanstaande EP, ‘Rooted’ wordt na een lange verwachte tijd op vrijdag 30 oktober gereleaset. De 5 zorgvuldige geselecteerde nummers zijn een compilatie van R&B, Soul en West-Afrikaanse klanken geproduceerd door Thomas Bekhuis (Nederland), Tbabz(Nigeria) en KBJ-Eaaron (London/Ghana). Een tal van producers die elk zijn opgegroeid met West-Afrikaanse klanken.

Thanks and Praise’, het debuut en eerdere uitgebrachte single van deze EP, die met veel lof is ontvangen, is een prachtige ode aan alle jonge en gekleurde vrouwen die geworsteld hebben om hun eigenwaarde en kracht in te zien. Met dezelfde positieve boodschap borduurt ‘Rooted’ verder op de artistieke plaat waar MS.ABA vooral alle luisteraars bemoedigt om ondanks de vele uitdagingen in het leven, te vertrouwen in God.

MS.ABA bij Afrikadag 2016

Afro-Dutch creatives

Uit dit project zijn er verschillende videoproducties ontstaan om het geheel op een artistieke manier te ondersteunen. Twee bijbehorende clips en een mini-documentaire zijn gemaakt in samenwerking met Afro-Nederlandse creatives waaronder Jassir Jonis van Goedkroon Fotografie, PR-agente Akua Konadu van Cosmos&Lipstick en nog veel meer.

Ghana luistert mee

MS.ABA’s concert zal niet alleen virtueel beschikbaar zijn voor Nederland, maar ook voor haar fan base in Ghana. Door haar samenwerking met de Ghanese muziekplatform Aftown,  maken zij het mogelijk om de wereld mee te laten genieten van de nieuwe African Roots Music sound.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Het virtuele concert op 12 november zal voor een beperkt publiek onder de maatregelen rondom COVID-19 toegankelijk zijn in het Paard te Den Haag. Tickets zijn verkrijgbaar via Paard.nl.

Benieuwd naar meer? Lees meer op MS.ABA’s officiele website of volg de zangeres op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.